top of page

Labdarúgó gyógytorna

Élvonalbeli Teljesítmény: A Labdarúgó Gyógytorna Kulisszatitkai az FC Barcelona Egykori Gyógytornászától!


Prevenciós program összeállítása az FC Barcelonánál.
Prevenciós program összeállítása az FC Barcelonánál.

Gyógytornázz úgy, mint az FC Barcelona labdarúgói!


Mi is valójában a labdarúgó gyógytorna, és hogyan zajlik mindez Magyarországon úgy, mint az FC Barcelonánál?

-Munkámnak, és FC Barcelona sportfizioterapeuta végzettségemnek köszönhetően bőven rendelkezem tapasztalattal arról, hogy hogyan is zajlik a profi labdarúgók rehabilitációja.

Barcelonában született meg az ötlet, hogy Magyarországon elsőként szeretném létrehozni futballisták számára, az FC Barcelona szintű Labdarúgó Gyógytornát.


Hogy mit is takar ez pontosan?

-A labdarúgó gyógytorna az egyik kiemelkedően fontos területe a sportrehabilitációnak, mivel a labdarúgás intenzív és nagyfokú terhelést jelent a test számára. A labdarúgók gyakran ki vannak téve különböző sérülésveszélyeknek, például izomhúzódásoknak, ficamoknak és egyéb sportsérüléseknek, amelyek jelentősen befolyásolhatják teljesítményüket és karrierjüket.


Labdarúgó-specifikus terápiás feladatok:

-A labdarúgó gyógytorna célja, hogy segítse a játékosokat abban, hogy megőrizzék testi egészségüket, megelőzzék a sérüléseket, illetve gyorsabban és hatékonyabban rehabilitálódjanak, amennyiben sérülés éri őket. A terápiás programok általában olyan labdarúgó specifikus gyakorlatokat és technikákat foglalnak magukban, amelyek erősítik az izmokat, javítják az egyensúlyt, növelik a rugalmasságot, és segítenek a sérülések utáni regenerációban. A különleges feladatoknak köszönhetően a labdát már a sérülések korai, akut szakaszában elkezdjük használni, így a sérült játékosnak nem kell attól félnie, hogy hónapokig nem fog labdához érni. Kiemelt hangsúlyt fektetek a labdarúgó specifikus feladatokra, a futballban leginkább igénybe vett izmok erősítésére, a jellemző rúgó, felugró, ütköző mozdulatok mihamarabbi helyes kivitelezésére.


Return to Play, prevenció:

-Return to play, azaz a rehabilitáció utolsó szakasza. Ez a magyar gyógytornászok köreiben szinte ismeretlen terület, hiszen a gyógytorna teremből kilépve, aktív pályamunkát igényel. Ezen programjaim során komplex feladatokkal készítem fel a játékosokat a visszatérésre. Fejlesztem a reakcióidőt, a reflexeket, felkészítem őket a váratlan helyzetekre, különböző mozgáskoordinációs, és koncentrációs feladatokat végzünk, ezzel is edzés közeli helyzetekbe hozva a sérülteket.

Ebben a szakaszban továbbá nagy hangsúlyt fektetek a prevencióra is, ugyanis a rehabilitáció befejeztével minden játékos, egyéni prevenciós programot kap. A sérülések megelőzésének fontosságát talán senkinek nem kell elmagyarázni, beszéljenek inkább a számok: kutatások bizonyítják, hogy a megfelelően végzett prevenciós gyakorlatok végzése 20-50%-kal is csökkenthetik a sérülések kockázatát.

Profi szakemberként pedig úgy gondolom, hogy mindent meg kell tennem annak érdekében, hogy a sérüléseket minimalizáljuk!


Profi szakember segítségének fontossága:

-Szakember kiválasztásakor fontos figyelembe venni, hogy Magyarországon jelenleg nincs egyetemi sportfizioterapeuta képzés. A hatékony rehabilitáció érdekében, mindenképp profi szakemberhez forduljunk, aki rendelkezik megfelelő, naprakész tudással, és tapasztalattal! Nagyon szerencsésnek érzem magam, ugyanis olyan kivételes helyzetben vagyok, hogy a világon rajtam kívül jelenleg 40 ember rendelkezik az FC Barcelona által elismert, mester sportfizioterapeuta diplomával.

A labdarúgókkal foglalkozó gyógytornászok szakértők az izom-, ízületi és csontrendszeri sérülések kezelésében, és képesek testre szabott rehabilitációs terveket készíteni a játékosok számára. Fontos szerepük van abban, hogy a játékosok visszanyerjék eredeti teljesítményüket és biztonságosan térjenek vissza a pályára a lehető legrövidebb időn belül.

Emellett a megelőzésre is kiemelt figyelmet fordítanak, és olyan speciális edzésprogramokat dolgoznak ki, amelyek segítenek a játékosoknak megelőzni az ismétlődő sérüléseket, valamint maximalizálni a teljesítményüket a pályán. Ez a megközelítés hozzájárul a játékosok hosszútávú egészségének és karrierjük fenntartásához.


Világszinvonalú rehabilitáció:

Összességében a labdarúgó gyógytorna fontos összetevője a labdarúgók egészségének és teljesítményének fenntartásában, amely segít nekik abban, hogy a lehető legjobb formájukat hozzák a pályán, és minimalizálják a sérülések kockázatát. A szakértői gondoskodás és személyre szabott kezelések révén a labdarúgók jobban felkészülhetnek a kemény fizikai terhelésre és javíthatják a játékuk minőségét és tartósságát hosszútávon.

Az FC Barcelonánál alkalmazott feladatokat, gyakorlatokat, filozófiát, és az edzések felépítését maximálisan beleépítem a jelenlegi munkámba. A hozzám érkező sérültek, a labdarúgó gyógytornán az FCB által is használt rehabilitációs elveket követve gyógyulhatnak, ezzel 100%-ban garantálva a gyors, és hatékony felépülést!


Amennyiben felkeltette az érdeklődésed a Labdarúgó Gyógytorna, keress fel az alábbi elérhetőségek egyikén, hogy a lehető leghamarabb, és leghatékonyabban épülj fel egy sérülésből!

+36-20-441-6577

info@cmsportfisio.huComments


bottom of page