top of page

Balett gyógytorna-Fájdalommentes Balett: balett sérülések kezelése

Balett sérülések kezelése, visszatérés a tánchoz, balett-specifikus gyógytorna segítségével.

Balett-specifikus gyógytorna, a balett sérülések kezelésére a CM SportFisioban.
Balett-specifikus gyógytorna, a balett sérülések kezelésére a CM SportFisioban.

A balett az elegancia, erő és hihetetlen fizikai teljesítmény művészete. A balett-táncosok számára a precíz technika mellett kiemelkedő izomerő, kitartás, és rendkívüli hajlékonyság elengedhetetlen. A hosszú próbák és előadások során végzett ismétlődő mozdulatok túlterheléses és akut sérülésekhez vezethetnek, különösen a boka, lábfej, lábr, csípő és az alsó háti területen.

A fizioterapeuták specializált és személyre szabott kezelést nyújthatnak a balett-táncosoknak, hogy segítsék őket a teljes felépülésben és hatékonyan állítsák helyre a mozgásukat, erőnlétüket, funkciójukat és motoros kontrolljukat, hogy biztonságosan térhessenek vissza a színpadra.


Spicc cipő, és anatómia:

A balett egy magas szintű technikai készséget igénylő tevékenység, mely során a táncosok hosszú órákat töltenek edzéssel, az ismétlődő mozdulatokat végezve, amelyek rendkívüli hajlékonyságot és fizikai erőnlétet követelnek. A balett különös igénybevételt jelent a táncosok ízületeire, különösen a csípőre, térdre és a láb-boka komplexumra.

A balett különösen nagy terhelést ró a lábra és a bokára, amikor a táncos "en pointe" (spicc cipőben) táncol. Spicc cipőben táncolva a láb és boka csontjai, szalagjai és inai egyedülálló pozícióba kerülnek, megnyújtva a lágy szöveteket a határaikig, és a talus csontot az anatómiai mozgásának végéig. Létfontosságú, hogy a balett-táncosok csak akkor kezdjenek "en pointe" táncolni, amikor a csontfejlődésük már érett. Ha túl korán kezdik el a spicc cipő használatát, amikor a csontfejlődés még éretlen, ez életre szóló láb- és bokaproblémákhoz vezethet.


A balettban gyakori sérülések:

A balett-táncosok sérüléseinek többsége (80%) a csípő, térd, bokaízületeken jelentkezik. A sérülések 10-15%-a a gerincet érinti, a maradék 5-10% pedig a felső végtagot. A felső végtag sérülése esés vagy emelés közbeni partnerrel történő ütközés következtében fordulhat elő. A gerinc sérülései a lumbális hiperextenzió vagy hiperlordózis (a gerinc fokozott görbülete) miatt történhetnek. Számos tényező járul hozzá az alsó végtag sérüléseihez, beleértve a helytelen kiállást, a lágy szövetek egyensúlyhiányát, a csökkent quadriceps teljesítményt, a láb befelé borulását, a boka invérziós rándulásait, a nem megfelelően illeszkedő lábbelit, és az ismétlődő plié, spicc és demi-spicc munkát, ami túlhasználathoz vezet.

Gyakori sérülések:

  • Láb- és Bokaízület sérülései: bokaficam, Achilles-ín gyulladás, talpi fasciitis, metatarsális csonttörések.

  • Térdítület sérülései: patellofemorális fájdalom szindróma, meniszkusz szakadás, ACL szakadás, artritisz.

  • Csípőízület, és alsóvégtagi sérülések: IT-szalag szindróma, labrum szakadás, csípőfeszítő gyulladás, sípcsontfájdalom, tibia stressz törések, artritisz.

  • Gerincsérülések: spondylolysis (stressz sérülés a gerinc egyik csigolyájában), lumbális húzódás, sérvképződések.

Fizioterápia a Balettsérülések kezeléséhez, azaz Balett specifikus gyógytorna:

A fizioterápia, balett specifikus gyógytorna személyre szabott és specializált kezelést biztosít a balett-táncosoknak, hogy teljes mértékben felépülhessenek a sérüléseikből és hatékonyan állíthassák helyre mozgásterjedelmüket, erőnlétüket, funkciókat és motoros kontrolljukat, hogy biztonságosan térhessenek vissza a színpadra.

A fizioterapeuta alapos anamnézist végez, vizsgálva a mozgásterjedelmet, erőt, egyensúlyt, különböző funkciókat, testmechanikát és motoros kontrollt. A fizioterapeuta biomechanikai elemzést is végez az izom-egyensúlyhiányok és gyengeségek, valamint a túlzott mobilitás vagy a csökkent mozgékonyságú területek azonosítására, hogy a kezelés során ezeket célzottan kezelje és javítsa az általános testfunkciót a jövőbeni sérülések megelőzése érdekében.

A kutatások szerint a fizioterápiás beavatkozások, mint például a manuálterápia, a proprioceptív tréning, hatékonyan csökkentették a sérüléseket, és javították a funkciókat, a mozgásterjedelmet és a fájdalomszintet a balett-táncosoknál. A rehabilitációs folyamat során a terapeuta célzottan erősíti és stabilizálja a lábat, csípőt és térdet, mivel ezek az ízületek jelentős mértékű erőt és stabilitást igényelnek az ismétlődő ugrások és fordulatok során a tánc közben.

A terapeuta képes korrigálni a motoros kontroll problémáit, amelyek a sérüléshez vezettek, kezelni az izomegyensúlyhiányokat és gyengeségeket, és segíteni a táncosnak a testmechanikában és a propriocepcióban a sérülésből való gyógyulás során. A fizioterápiás kezelés magában foglalja a hajlékonysági tréninget, a manuálterápiát, az agy-izom kontrollt, a funkcionális erősítést és stabilizációt, mindezt balett-specifikus gyógytorna gyakorlatokkal ötvözve.


A core stabilitás a balett-rehabilitáció egy másik lényeges szempontja, mert a táncosoknál a core izomzat és kontroll hiánya megnövelheti a környező ízületekre, csontokra és szalagokra nehezedő terhelést, ami fokozza a sérülés kockázatát. Az erős core izomzat támogatást nyújt a gerincnek és segít a medence helyes beállításában, ami lehetővé teszi a táncos számára, hogy a balett számos mozdulatában, testhelyzetében és pozíciójában megfelelően kontrollálja a lábak és a karok mozgását.


Amennyiben balett-táncos vagy, aki nemrégiben sérült meg, vagy szeretné a jövőben elkerülni a sérüléseket, vedd fel velem a kapcsolatot! Kezdd el minél előbb a rehabilitációt, szemyélre szabott balett specifikus terápiával, hogy erősebben, és egészségesebben térj vissza a színpadra!

Bejelentkezés: +36-20-441-577

Comments


bottom of page