top of page

Betekintés az FC Barcelonához

Frissítve: 2023. okt. 29.

Sziasztok! Üdvözöllek benneteket a weboldaldalamon! Blog bejegyzéseimnek létrehoztam egy külön oldalt, ahol legfőképp az FC Barcelonánál szerzett tapasztalataimról fogok beszámolni nektek.


Sokan tudhatjátok már, hogy volt szerencsém az FC Barcelonánál egy éven keresztül dolgozni mint gyógytornász. Első a posztomban egy kis betekintést szeretnék nyújtani nektek ehhez.


Blog bejegyzéseim havonta fognak frissülni, figyelembe véve a kéréseket, kérdéseket.


  1. A kép az utolsó gyakorlati napunk előtt készült, az FC Barcelona hivatalos edzőközpontja előtt: Ciutat Esportiva Joan Gamper. Az FC Barcelona hivatalos sportolói edzenek itt, legyen szó futballistákró, kosárlabdázókról, vagy röplabdásokról. Az első nagy csapatoktól kezdve, az utánpótlás korosztályokig mind itt edzenek. Az edzőközponton belül található meg az akadémia kollégiuma is. Az edzőközpont körbejárása több órát is igénybe vehet, a hatalmas méreteinek köszönhetően. A bejutás természetesen csak engedéllyel lehetséges.

Az első magyar gyógytornászok az FC Barcelonánál
Magyar gyógytornászok az FC Barcelonánál.

2. Egy futballpálya a 9 közül az edzőközpontban. Maga az edzőközpont 136.839 m2. A futball pályák melett, ahogyan említettük több sportágnak is otthont ad az edzőközpont, így megtalálható még számos kézilabda, kosárlabda, röplabda, futsal pálya is. Az edzőközpont továbbá az utánpótlás korosztályok hazai mérkőzéseinek is otthont ad.3. A diplomaosztónk Barcelonában. Itt kaptuk meg az FC Barcelona által elismert Mesterdiplománkat mint sportfizioterapeuták. A képzésünk a Barca Innovation Hub (az FC Barcelona saját oktatási központja) keretein belül egy államilag elismert, hivatalos mesterdiplomát adó képzés Barcelonában, aminek különlegessége, hogy az elméleti oktatás a Blanquerna Egyetem Egészségtudományi karán, a gyakorlati oktatása pedig az FC Barcelona edzőközpontjában történik (Ciutat Esportiva Joan Gamper), ahol a képzés elvégzése után munkát, szakmai tapasztalatot is biztosítanak a hallgatóknak.

Az első magyar mesterdiplomás sportfizioterapeuták.
Az első magyar mesterdiplomás sportfizioterapeuták.


4. Elsősegély óránk a sajtótájékoztatók épületében. Általánosságban az összes elméleti óránk a sajtó épületben volt. Az óráinkat az FC Barcelonában dolgozó orvosok/ gyógytornászok/ edzők/ játékosok/ dietetikusok tartották, illetve külföldi vendég előadók is érkeztek hozzánk, egy- egy specilás téma keretein belül.

Az első magyar sportfizioterapeuta az FC Barcelonánál.
Magyar gyógytornász az FC Barcelonánál.


5. Mariann a fizioterápiás kezelő előtt. Az edzőközpontban rengeteg fizioterápiás kezelő/ orvosi szoba/ vizsgáló van. A kép a legnagyobb fizioterápiás kezelő előtt készült, ahova a játékosok a sérülést követő első napokban/ hetekben érkeznek. Itt zajlik a sérültek akut ellátása, a különböző fizio/fizikoterápiás kezelések (GameReady, Elektroterápia stb..) valamint, a gyógytorna is.

Magyar gyógytornász az FC Barcelonánál.
Magyar gyógytornász az FC Barcelonánál.

6. Gyakorlati óra: Bemelegítés, mobilizáció témakörben. A legtöbb óránk gyakorlati volt, ahol a feladatokat nekünk is végig kellett csinálni, volt, hogy a játékosokkal együtt. A gyakorlatokat mindig az adott sportág pályáján végeztük, illetve sok esetben bevontuk az adott játékosokat is.7.Videó egy gyakorlati napunkról és a képzésünkről. A videóban az egyik pálya melletti sátor-edzőteremben vagyunk.A Barçánál nagyon figyelnek a sérültek lelki állapotára, ezért a rehabilitáció Return to Play szakaszában a sérültek a pálya melletti sátorban edzenek. Erre azért van szükség, hogy közvetlen kapcsolatot alakítsanak ki a sérültek, és a csapat között. Minden sérült játékos a saját csapatának pályája melletti sátor-edzőtermében edz, abban az időben, amikor csapatedzés is van.A többi (az épületben edző) sport játékosainál ezt úgy kell elképzelni, hogy a rehabilitációs konditermet csak egy nagy üvegfal választja el a pályától.8.Csenge az edzőközpont előtt. Ahogyan a képen is látszik az edzőközpont hatalmas, és óriási falak veszik körül. Kívülről semmi belátás nincsen.

Magyar gyógytornászkémt az FC Barcelonánál.
Gyógytornászkémt az FC Barcelonánál.

9.Kilátás a pályákra. Az edzőközpont összes épülete úgy van kialakítva, hogy az a pályákra nézzen. Óriási üveg ablakok találhatóak mindenhol.

Az FC Barcelona gyógytorna, rehabilitációs terméből kilátás a pályákra.
Az FC Barcelona gyógytorna, rehabilitációs terméből kilátás a pályákra.


10.Paparazzik az edzőközpont előtt. A paparazzik szinte az összes nap ott voltak az eszőközpont bejárata előtt, és mindenkit fotóztak és videóztak aki ki/ vagy bement az edzőközpontba.Reméljük, hogy ezzel a bejegyzéssel, a videók és képek segítségével tudtunk egy kis betekintést nyújtani.

A következő bejegyzések során szó lesz a Barcáig vezető útról, az ott töltött mindennapokról, valamint igyekszünk a kéréseiteknek is elegét téve beszámolni a tapasztalatainkról.

Csenge és Marinann

コメント


bottom of page